1979 Hoog water

Hoog water in 1979

Na de sneeuwstorm van 1979 ontstonden er extreem hoge waterstanden rond Boerakker door een combinaties van veel smeltwater en verstopte kanalen door sneeuw en ijs. Boerakker haalde hiermee zelfs het landelijke nieuws. Bij ’t Kret zijn zelfs militairen en vrijwilligers ingezet om zandzakken te plaatsen.

Bron: De Telegraaf, 5 maart 1979

D0004a
D0004a – Na de sneeuwramp van twee weken geleden is de provincie Groningen dit weekeinde getroffen door een watersnoodramp. Enorme massa’s smeltwater uit grote delen van Noord-Drenthe en het aangrenzende friesland hebben gisteren de polders in het westen van Groningen onder water gezet.

Vooral in het gebied van de polders Tolberter Petten en Oude Riet werd de wateroverlast zo verontrustend dat overwogen wordt de bevolking in dit gebied te evacueren. Rond de Matsloot steeg het water in de woningen tot bijna een meter. Het dorp Boerakker, met 750 inwoners, werd volledig van de buitenwereld afgesneden. Over de wegen van en naar het dorp was geen verkeer meer mogelijk. De watersnood in het Groninger westerkwartier werd veroorzaakt doordat het smeltwater op weg naar het Lauwersmeer en de Waddenzee niet snel genoeg kon worden afgevoerd. Hoewel zaterdagnacht bij Lauwersoog vijf miljoen kubieke meter water naar de Waddenzee is gepompt, was het niet mogelijk de waterloop in bedwang te houden. Het verschil in waterstand bij Lauwersoog en het Leekstermeer bedraagt meer dan driekwart meter. Door de grote hoeveelheden ijs is er een zeer grote weerstand in de watergangen waardoor het water uit het bovendeelte van het stroomgebied niet kan doorstromen. De eerste 24 uur zal de hoeveelheid water zoals die nu tot afstroming komt van het Drentse gebied naar het Groningse onhoudbaar blijven doorzetten. Men heeft in Drenthe de stuwen in de hoofdwatergangen op hoog peil staan, waardoor ook in dit gebied problemen van wateroverlast zijn ontstaan. Men kan daar ook niet door het optrekken van de stuwen dit water uit Groningen weg houden.

F0075
F0075 – 1979 – Hoog water bij De Jammer

F0078
F0078 – 1979 – Hoog water bij De Jammer

F0006
F0006 – 1979 – Hoogwater bij de Matsloot, op de achtergrond de huizen van “De Jammer”. Links loopt Rients Vogelzang, rechts Henk Vogelzang.