1915 Pioniers aan de Muntjeweg

Pioniers aan de Muntjeweg

Dit verhaal begint in Grijpskerk. In 1895 trouwden Renze Renkema en Alberdiena Versol aldaar. Renze kwam uit Lutjegast, geboren in 1866 en zoon van een boer. Alberdiena Versol kwam uit Ezinge, geboren in 1868 en dochter van een stelmaker.

De eerste jaren van hun huwelijk woonden ze in Grijpskerk waar Renze werkte voor een boderijder. Ze kregen twee zonen: Garmt in 1896 en Tiete in 1898.

Rond 1915 kochten Renze en Alberdiena een boerderij in Lucaswolde bij de huidige kruising van de Munnekeweg en de Hooiweg, nu Munnekeweg 16. Het bijbehorende land was deels een heideveld en ze ontgonnen het zelf verder, de zonen Garmt en Tiete waren ondertussen al zo groot dat ze daar bij meehielpen. De eerste jaren boerden vader en zoons samen.

In 1922 trouwde Tiete met Jantje Warmolts, dochter van bakker Nanko Warmolts uit Grootegast. Voor Tiete en Jantje werd een stuk verderop aan de Munnekeweg een nieuwe boerderij gebouwd, nu Munnekeweg 5. Deze boerderij bleef in bezit van Renze en Alberdiena, Tiete huurde deze van zijn ouders. Van deze boerderij is het voorhuis vervangen, de originele schuur staat er nog. Tiete was ook melkrijder voor een aantal boeren in de buurt. 

F4578a
Tiete Renkema en Jantje Warmolts

In 1925 trouwde Garmt met Froukje Dijk. Froukje was geboren in 1894 in Lucaswolde, rond 1912 verhuisde de familie naar ’t Pad onder Niebert. In 1925 keerde Froukje terug naar haar geboortestreek want Garmt en Froukje gingen op de ouderlijke boerderij wonen. Ook Garmt en Froukje huurden deze boerderij van Renze en Alberdiena.

F4430
Garmt Renkema en Froukje Dijk

Renze en Alberdiena bouwden op het terrein van de boerderij een kleiner huis voor hun oude dag, dit huis heeft nu het adres Hooiweg 8. Hiermee bezaten ze dus 3 huizen. Renze overleed in 1931 en heeft dus niet lang in dit huis gewoond. Alberdiena werd 90 jaar en woonde tot 1958 alleen in het huis.In 2013 is dit oude huis afgebroken om plaats te maken voor een nieuw huis.

Alberdiena’s kleinzoon vertelt: “opoe was altijd zunig, en ze wilde zich altijd zelf redden met alles. Toen in 1957 de AOW werd ingevoerd wilde ze dit niet hebben, ze kon zich wel redden ! De laatste maanden van haar leven kon ze niet meer zelfstandig wonen en woonde ze afwisselend in bij haar zonen en dat was niks voor haar, afhankelijk zijn.”

Na het overlijden van Alberdiena veranderde de financiele situatie van de zonen Garmt en Tiete drastisch aangezien ze de boerderijen die ze voorheen huurden nu in eigendom kregen.

Garmt en Froukje hadden geen kinderen en ze verkochten al vrij snel na het overlijden van Alberdiena de boerderij op Munnikeweg 16 en ze verhuisden naar Nietap om daar te gaan rentenieren. Garmt overleed in 1976, Froukje in 1979.

Tiete en Jantje verkochten rond 1960 de boerderij op Munnikeweg 5 en ze vertrokken naar Grootegast.

F4411
Renze Renkema (links) en Alberdiena Versol (rechts) met hun zonen Garmt (middenachter) en Tiete (middenvoor)

F4439
Dit zandpad liep vanaf de Hooiweg (iets ten westen van Hooiweg 8) voor de boerderij van de Renkema’s langs en liep met een paar bochten door naar Leidijk 32. Op de foto is Leidijk 32 te zien, toen bewoond door Lammert Dalmolen. Links van het pad woonde Luut Venema, Leidijk 30.

F4409
Rechts Garmt Renkema, op de wagen Lammert Dalmolen.

F4410
Links Garmt Renkema, op de wagen Lammert Dalmolen, wie weet wie de man rechts is ?

F4575
Munnekeweg 5, 1950s

F4490
Alberdiena Renkema – Versol