1944 Agenten neergeschoten

1944 Agenten neergeschoten
Bron: Genealogie van Willem Groothuis

….. Toen hij (Willem Groothuis, politieambtenaar, geb. Schoonoord 20 maart 1907, overl. Stadskanaal 14 januari 1981) de kans kreeg over te stappen naar de gemeentepolitie, greep hij die dankbaar aan. Hij kreeg Drachten als standplaats en verhuisde daarna naar Marum. Hier maakte Groothuis de oorlogsjaren mee, die in Marum wat turbulenter dan elders in het Noorden verliepen omdat in dit dorp ook een belangrijke radarluchtverkenningspost van de Duitsers was gevestigd. Deze verkenningen, die tot een groot aantal neergehaalde geallieerde toestellen leidde, werden verricht vanuit Trimunt: een goed gecamoufleerde verkenningspost omringd door bunkers voor de bewakingstroepen.

In de nacht van 24 op 25 juli 1944, toen vele foute Nederlanders vanwege het oorlogsverloop behoorlijk onrustig begonnen te worden, werd Groothuis tijdens een nachtelijke patrouille te Boerakker die hij samen met collega W.F. de Boer uit De Wilp verrichtte, neergeschoten. Het gebeurde door de in het Westerkwartier beruchte landverrader Pier Nobach, die de bijnaam “de duivel van het Westerkwartier” had gekregen. Deze Nobach werd door de twee agenten in Boerakker voor een controle staande gehouden en hij dacht ten tweede male met een aanslag van het verzet te maken had en schoot.De Boer raakte voor zijn leven verlamd, bij Groothuis -zwaar gewond- bleef de kogel in een pees van zijn rug steken. Dankzij het feit, dat ze door de schietpartij waren overrompeld en zelf geen tijd kregen te vuren, ontliepen Groothuis en De Boer een strafexercitie van de Duitsers. Nobach had hen er namelijk van beticht, dat zij hem eerst hadden beschoten en hij slechts kon terugvuren. Uit het dienstpistool van Groothuis bleek echter die nacht geen kogel te zijn afgevuurd!

Na de oorlog werd Groothuis postcommandant van de gemeentepolitie Onstwedde te Musselkanaal. In 1954 vroeg en kreeg hij overplaatsing naar Stadskanaal. In 1965 werd hij vanwege zijn veertigjarig dienstverband vroegtijdig gepensioneerd. De vrije tijd besteedde Groothuis daarna onder meer aan het secretariaat van de plaatselijke handelsvereniging en als agent voor een Hoogezandster verzekeringsmaatschappij …..