Jan Posthumus

Kruidenier Jan Posthumus

Jan Posthumus begon in 1931 als zelfstandig ondernemer in Boerakker. Afkomstig van Niebert, waar zijn vader ook een kruidenierswinkel had, kocht hij een boerderijtje op het perceel wat nu bekend is als Hoofdweg 29. Het achterste deel van de boerderij werd afgebroken en daar kwam een nieuwe winkel met woning voor in de plaats. Het voorgedeelte, het woonhuis, bleef staan en zou later onder meer bewoond worden door Gerrit en Feik de Vries. De nieuwe winkel werd op zaterdag 20 juni 1931 geopend met een aantal spetterde aanbiedingen, zoals een fles wijn voor 90 cent en daarbij kreeg de klant 1 pot abrikozen cadeau. Of een rol Gezondheidskoeken voor 25 cent en een rol hardbrood cadeau. En elke koper die bij Jan Posthumus voor ƒ 12,50 aan kruidenierswaren kocht, kreeg tot 27 juni in zowel de winkel in Boerakker als de winkel in Niebert ook nog eens een half pond Allerhande cadeau.

In de beginjaren werd zo’n beetje alles verkocht waar handel in zit, zoals emaillewaren, huishoudelijke artikelen en kruidenierswaren. Later spitste de verkoop zich toe op levensmiddelen en diervoerders. In die jaren sloot Posthumus zich met zijn zaak aan bij een centrale inkoooporganisatie, de VéGé uit Dokkum.

Na het overlijden van Jan Posthumus nam zijn zoon Geert Posthumus de winkel halverwege de jaren zestig over. In de jaren zeventig werd de winkel verbouwd tot zelfbedieningszaak en werd een deel van het pakhuis bij de winkel getrokken. De officiële opening vond plaats in augustus 1970.

Maar de concurrentie van grote supermarkten uit de omgeving werd te groot voor dit soort specifieke dorpswinkels. In de beginjaren 2000 werd de winkel gesloten. Tegenwoordig is in het pand een kringloopwinkel gevestigd die geleid wordt door een achterkleinzoon van Jan Posthumus.

Meer informatie over de winkel van Jan Posthumus leest u hier.

F2101
F2101 – Beginjaren dertig: De winkel van Jan Posthumus, Hoofdweg 29. Voor de winkel de heer en mevrouw Posthumus met hun zoon Evert.

F2102
F2102 – De winkel vanaf een ansichtkaart, poststempel november 1939.

F2103
F2103 – De Hoofdweg met rechts de winkel. Duidelijk is het oude voorhuis van het boerderijtje te zien. Dit gedeelte is eind jaren zestig, begin jaren zeventig afgebroken.

F2104
F2104 – De nieuwe zelfbedieningszaak van Geert Posthumus. De nieuwe winkel werd in augustus 1970 geopend.