Geert Vogelzang

Kruidenier Geert Vogelzang
Bron: Leekster Courant, december 1984

Vele inwoners uit Boerakker zullen hem zich ongetwijfeld nog goed kunnen herinneren. Kruidenier Geert Vogelzang verhuisde in 1961 vanuit Boerakker naar Hoogkerk. Op dat moment had hij er al 27 jaar als zelfstandig grutter opzitten.

Onlangs maakt hij in Hoogkerk de 50 jaar vol. Voor het gemeentebestuur van Groningen was dat de reden om de heer Vogelzang, onlangs 65 jaar geworden, koninklijk te onderscheiden. In het stadhuis op de Grote Markt ontving de duidelijk onder de indruk zijnde kruidenier de eremedaille in zilver in de Orde van Oranje Nassau. Deze werd hem overhandigd door loco-burgemeester A. Barmentloo. Vogelzang, die het eerste levenslicht in Niebert zag, vestigde zich al op 15 jarige leeftijd als zelfstandig kruidenier. Hij werkt in die eerste jaren bij zijn ouders in huis. De Vogelzangs woonden aan het Schilligepad in Boerakker. De jeugdige kruidenier had hier een kleine ruimte van drie bij vier meter tot zijn beschikking, die door vader was verbouwd. Na zijn huwelijk in 1946 kocht Geert Vogelzang een ander pand op de hoek Hoofdweg / Schilligepad, waar hij tot 1961 zou blijven. Het assortiment bestond onder meer uit kruideniers- en drogisterijartikelen, eieren, tabak en klompen.

De kruidenier ontleende zijn handelsmerk aan het feit dat hij “alles” op de fiets aan huis bezorgde. Zijn klanten woonden niet alleen in Boerakker, maar ook in de omliggende dorpen en zelfs in Marum en Leek. De ene dag haalde hij de kruideniersboekjes meestal op om ze de volgende dag weer bij zijn klanten rond te brengen.

Vogelzang was een typisch dorpsfiguur, erg sociaal voelend ook. Iedereen kon altijd bij hem terecht. En was de geldnood eens te hoog gestegen, dan wilde Vogelzang best eens een oogje toeknijpen. Vogelzang stond vroeger ook altijd op de ijsbaan in Boerakker, Later organiseerde hij in de avonduren diverse activiteiten voor de jeugd, uiteenlopend van bazars tot sjoelavonden. Die zaken vonden plaats in de grote schuur bij zijn woning. Gedurende 12 jaar deed hij ’s avonds ook nog de melkrit voor zijn zieke zwager. De reden van de verhuizing in 1961 had nauw te maken met de betere vooruitzichten. Vogelzang kocht in Hoogkerk een ander huis met winkel, die groter was dan in Boerakker. Hij tekende zelf voor de verbouwing.

Ook in Hoogkerk bleef de grutter zijn handelsmerk, het rondbezorgen van zijn waar op fiets, trouw. Pas later ruilde hij zijn stalen ros in voor een wagen. Geert Vogelzang vond in zijn vrije tijd ook nog enige tijd voor hobby’s als zang en muziek. Het levensmiddelenbedrijf aan het Hoendiep in Hoogkerk wordt binnenkort van de hand gedaan. Deze maand vindt de uitverkoop plaats.

F1146
F1146 – Hoofdweg 1, op de hoek van de Hoofdweg en het Schilligepad. Hier was vanaf 1946 de kruidenierszaak van Geert Vogelzang gevestigd. Deze foto is van voor 1946, voor het pand staat de familie Van der Heide.